Glöm status – hitta din egen plats i livet

Meningsfullhet och sammanhang råder bot på statusångest.

Motivera | Karriär | ARTIKEL | MARS 2017

Glöm status – hitta din egen plats i livet

Glöm status – hitta din egen plats i livet

Motivation.se har tidigare skrivit om begreppet statusångest - och paradoxen att vi jämför oss mer och mer med varandra ju friare och mer jämlika vi blir. Men hur ska man egentligen tackla sin statusångest? Vad ska man ta sig till om man upplever livet som en tävling där man själv alltför ofta förlorar? Hur bryter vi oss fria från den där känslan av underlägsenhet som så lätt uppstår när alla i omgivningen tycks ha högre lön och finare yrkestitlar än vi själva?
Det börjar i insikten att människor är olika och inte rakt av jämförbara med varandra. Och att alla har en plats i världen. Status och hierarkier blir mindre relevanta när du har hittat ditt hem, din identitet, din mening.

I det moderna samhället har vi större möjligheter än någonsin att förverkliga våra drömmar och mål. Att vem som helst kan bli vad som helst blir mer och mer sant, åtminstone i teorin. Men denna värld av valfrihet, självförverkligande och meritokrati har också en baksida, menar filosofen och författaren Alain de Botton.

Motivation.se har tidigare berättat om de Bottons bok Status Anxiety, där han lägger fram teorin att det moderna samhället skapar statusångest. Ju mer jämlika vi blir, desto mer börjar vi jämföra oss med varandra, vilket leder till att vi blir stressade och känner oss otillräckliga när vi upptäcker att så många andra lyckas så mycket bättre än vi själva.

Avundsjuka, skulle somliga nog kalla det. Men det är inte helt rättvist, för jämförelsen tvingas på oss vare sig vi vill eller inte. Du blir alltid påmind om vilken status du har; genom tysta, subtila signaler blir du exempelvis upplyst om huruvida din karriär är intressant och spännande, eller om du har ett ”skitjobb”. Ingen kommer undan domen, och ingen är oskyldig till dömandet – det tycks vara något som åtminstone delvis ligger i människans natur.

Så, hur ska vi hantera statusångesten? Finns det något sätt att slå sig fri från detta och helt enkelt sluta bry sig? Eller åtminstone bry sig lite mindre?

Sårad av en åsna?

Alain de Botton, som alltid har ambitionen att framhålla kultur och bildning, lyfter fram fem lösningar; filosofi, konst, politik, religion och bohemism. Bland annat menar han att vi ska ta lärdom av de gamla grekiska filosoferna och deras intellektuella integritet; de brydde sig minsann inte om vad andra tyckte om dem. När Sokrates fick frågan om han inte tog illa upp när folk förolämpade honom på marknadsplatsen, svarade han: ”Varför det? Tror du att jag skulle känna mig sårad om en åsna sparkade mig?”

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Konsten i dess olika former är också till hjälp eftersom den ifrågasätter vem eller vad som egentligen är viktigt, och religionen är en tacksam tillflyktsort eftersom vi alla är små inför Gud. Och bohemer beskrivs som inspirerande eftersom de var ”sabotörer av den ekonomiska meritokratin”.

Allt detta är förstås intressant – men kanske en aning verklighetsfrånvänt. Så frågan återstår – hur ska vi tänka och agera i vardagslivet för att slippa statusångest?

Till att börja med behöver vi nog acceptera att människor är olika – vi har olika drömmar, ambitioner, talanger, mål och drivkrafter. Att jämföra två människor med varandra och ”rangordna” dem utifrån status är egentligen meningslöst, lite som att jämföra äpplen och päron.

En bankdirektör har kanske högre status än en förskolepedagog, icke desto mindre är pedagogen mycket bättre på att ta hand om barn, som kanske är morgondagens bankdirektörer. Och om pedagogen aldrig varit intresserad av att jobba i finansbranschen så är det egentligen oväsentligt att jämföra deras status.

Ja, nu slår vi in öppna dörrar – men förståelsen för att människor är olika lägger faktiskt grunden för ett liv bortom statusångesten.

Hitta din nisch

Lösningen finns i insikten att alla människor har en plats i världen. Och när du hittar din plats och ditt hem i tillvaron så ”uppfyller” du dig själv och ditt syfte på ett sätt som gör att status och hierarki blir mindre intressant och relevant.

Tidningen Psychology Today skriver att vi ska leta efter vår ”nisch” i livet, både när det gäller karriär, umgänge, boende och livsstil. Vi kan inte helt sluta jämföra oss med andra, men genom att medvetet välja ”referensgrupp” så kan du åtminstone välja vem du ska jämföra dig med. Om du till exempel är uppvuxen i en akademikerfamilj i en universitetsstad, men själv är helt ointresserad av studier – då kanske du ska byta miljö till en plats där du har lättare att vara dig själv.

Just att hitta sin nisch är särskilt relevant när det gäller jobb och karriär. Ett vanligt karriärråd är ju att man ska hitta sin kompetenszon, där ens egen kompetens och intressen möter samhällets behov. Det kan såklart vara svårt, men när man hittar rätt matchning så är chansen stor att man trivs så bra att statusfrågan blir mindre viktig.

När du och samhället matchar varandra så får du vara dig själv, och när man får vara sig själv så mår man bra. Och vem har förresten högst ”status”, chefen eller experten? Kanske är det så att ju mer nischade folk blir i arbetslivet, desto svårare blir det att fastställa deras sociala status. Vilket är bra.

Sammanhang och gemenskap

Yrkeslivet är dock inte allt, och även i privatlivet kan du komma över eventuell statusångest genom att hitta den plats i tillvaron där just du passar in. Idag finns det ett myller av subkulturer och gemenskaper i samhället som vem som helst kan ansluta sig till, och känslan av tillhörighet ger i sig en känsla av status. Vi kan själva välja att vara musiksnobbar eller miljöaktivister, vinkännare eller ufologer.

Vem som helst kan hitta ett ”community” och därigenom uppnå en känsla av status, som delvis kan kompensera för att du har lägst lön i kompisgänget. Det viktiga är att du själv upplever att du ”är” någon och att du ingår i ett eller flera sammanhang som känns meningsfulla och som leder till att du känner dig respekterad och uppskattad.

Meningsfullhet, sammanhang, matchning – det är nycklarna till att undkomma statusångest. Hitta din plats i livet, så kommer du inte längre bry dig så mycket om din plats i samhällshierarkin.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera
  • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera
  • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill