100 kvinnor ska utmana mansväldet
HR-året 2013, del 1: En jämnare maktfördelning.
Ledarskap | HR | ARTIKEL | JAN 2013
Karriär
2013 blir året då kvinnorna tar kampen för de högsta positionerna i företagen. Det förutspår Anette Segercrantz, HR-chef på pensionsbolaget SPP som är ett av de deltagande företagen i projektet Battle of the Numbers. Hennes råd till kvinnor som vill klättra på karriärstegen är enkelt: "Sök dig till ledare som har en öppen syn på mångfaldsperspektivet, och undvik ledare som gör skillnad på kvinnor och män".
Tillsammans med SPP:s VD Sarah McPhee, som Motivation.se utsåg till årets VD tidigare i år, jobbar Anette Segercrantz kontinuerligt för att bryta gamla strukturer som håller kvinnorna borta från de högre nivåerna i näringslivet.
- Så fort det blir en vakans så ser vi till att det finns både kvinnliga och manliga kandidater till jobbet, utan att göra avkall på kompetensen. Om rekryteringsföretaget bara lyfter fram män så kräver vi att de hittar kvinnliga kandidater också, så att vi får en balans mellan kvinnor och män, säger Anette Segercrantz.
Hon arbetade tidigare på AMF, men när kollegan McPhee rekryterades som VD till SPP blev Anette Segercrantz snabbt rekryterad till samma bolag. Att hon arbetar tillsammans med en av de största kvinnliga näringslivstopparna är ingen slump.
- Om jag ska ge ett råd till andra kvinnor som vill klättra i karriären så är det att söka sig till ledare som har en öppen syn på mångfaldsperspektivet, och att undvika ledare som gör skillnad på kvinnor och män, säger SPP:s HR-chef, och fortsätter:
- Det är också bra att ha en mentor som kan stötta en att ta rätt strider. Jag har själv alltid varit väldigt fokuserad på uppgiften och valt att bortse ifrån hur andra ser på mig. Men det allra bästa är att helt undvika organisationer som inte är intresserade av att ta tillvara både kvinnors och mäns kompetens på ett klokt sätt, säger Anette Segercrantz.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Battle of the Numbers
SPP är ett av tio storföretag som medverkar i det nystartade projektet Battle of the Numbers. Tanken med projektet är att storföretagen ska ta täten i jämställdhetsarbetet och gå från ord till handling när det gäller att få fler kvinnor till operativa chefspositioner i företagen.
- Vi tycker att det känns viktigt att medverka i det här. Vi har gjort mycket på jämställdhetsfronten och vill vara med och fortsätta driva det arbetet och påverka arbetsmarknaden, säger Anette Segercrantz.
Konkret innebär Battle of the Numbers att storföretagen anlitar sina egna kvinnliga medarbetare för att analysera hur man kan attrahera, rekrytera och utveckla fler kvinnliga talanger. Under ett år kommer tio kvinnor från varje företag delta i workshops och hjälpa företagen att identifiera "Best Practices" - de bästa metoderna för att skapa ett modernt företag där kvinnor och män har samma karriärmöjligheter.
- Vi vill utbyta erfarenheter, lära av varandra och hitta de aktiviteter som har lett till framgång. Det handlar mycket om att identifiera aktiviteter som vi kan göra här och nu. Målet är att få fler kvinnor till operativa ledarpositioner. Det handlar inte om att ställa kvinnor mot män, vi vill arbeta tillsammans. Jag ser en enorm kraft i det här, säger Anette Segercrantz.
Positivt 2013
SPP:s HR-chef förutspår att 2013 blir ett år då jämställdheten gör stora framsteg inom näringslivet.
- Det tror jag absolut. Genom Battle of the Numbers har vi åtagit oss att jobba för en förändring. Det är ett långsiktigt arbete, men det ska inte behöva ta 10-20 år. Över en treårsperiod borde vi kunna komma väldigt långt, säger Anette Segercrantz.
Hon är optimistisk, men menar samtidigt att många inom HR lägger för lite fokus på jämställdhetsfrågor.
- Vi behöver över huvud taget ha ett mångfaldsperspektiv i mycket större utsträckning. Det är lätt att det blir väldigt mycket planer och prat om det i stället för att börja med goda exempel, säger hon, och fortsätter:
- Det handlar mycket om att HR måste få upp de här frågorna på agendan i ledningsgruppen. Men man ska inte komma med pekpinnar, och man ska inte göra det för att det är politiskt korrekt. Man måste lära sig att se lönsamheten och affärsnyttan i det.
Som HR-chef har man goda möjligheter att göra skillnad, menar Anette Segercrantz.
- Det beror lite på VD:s inställning, men generellt tycker jag att vi HR-chefer har en enorm möjlighet till påvekan. Vi kan ställa krav på att det ska tas fram kandidater av båda könen, och vi kan även titta på lönenivåer.
Tveksam till kvotering
Jämställdheten inom näringslivet är en fråga som har debatterats livligt även i den politiska världen på senare år. På EU-nivå diskuteras ett förslag om kvotering till börsbolagens styrelser. SPP:s HR-chef är dock skeptisk till den typen av åtgärder.
- Om kvotering är enda vägen så kanske man måste införa det, men jag är ingen förespråkare av det. Jag skulle inte vilja bli inkvoterad för annat än kompetens. Och jag har inte sett så många exempel på att det fungerar heller, säger Anette Segercrantz.
En sak är i alla fall säker - 2013 blir året då kampen för jämställdhet i företagsvärlden börjar på allvar. 100 kvinnor från tio olika storföretag står redo att förändra det svenska näringslivet för alltid.
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap
- HR