Kulturupplevelser kan lindra stress
Kulturaktiviteter hjälper mot stress och utmattningssyndrom, menar professor Töres Theorell.
Hälsa | HR | ARTIKEL | MARS 2017
Kulturella aktiviteter och upplevelser kan motverka stress och utmattningssyndrom. Det menar stressforskaren Töres Theorell vid Stockholms universitet. Flera forskningsprojekt har de senaste åren visat att kultur får människor att känna sig i balans. "Kulturen går rakt in i känslohjärnan och kan ge jättekraftiga effekter", säger Töres Theorell till Motivation.se.
Töres Theorell är läkare och professor emeritus vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet. Han har under senare år forskat mycket om sambandet mellan kulturella aktiviteter och hälsa. En stor del av forskningen har handlat om hur musik och sång kan lindra stress och andra former av psykisk ohälsa - något han också skriver om i boken "Noter - om musik och hälsa".
Töres Theorell menar att kultur i allra högsta grad kan bidra till att lindra stressen.
- Rent allmänt kan man säga att kulturella aktiviteter och upplevelser kan ha jättekraftiga effekter på stress och utmattningssyndrom. Kulturen går rakt in i känslohjärnan och orsakar ett slags kortslutning, hjärnan överrumplas av upplevelsen. Detta kan skapa goda förutsättningar för rehabilitering, säger Theorell till Motivation.se.
"Mindre risk för utmattning"
På senare år har det genomförts ett flertal studier och forskningsprojekt som visar att kultur har en positiv inverkan på den psykiska hälsan, berättar han.
- Vi har gjort en undersökning på 6000 arbetande personer som vi följde under ett par år. Vid starten fick de svara på frågor om huruvida de deltog i kulturaktiviteter, och vi ställde även frågor om arbetsmiljön. När två år hade gått visade det sig att de som deltog i kulturaktiviteter löpte mindre risk att drabbas av känslomässig utmattning, säger Töres Theorell.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
- Men det är tyvärr ovanligt att man anordnar sådant på arbetsplatsen. På vissa företag kanske man gör det någon gång om året, men att anordna kulturaktiviteter regelbundet ute på arbetsplatserna är väldigt ovanligt, förklarar han.
I Västernorrlands län har det gjorts experiment där man låtit vissa av de anställda delta i kulturaktiviteter en gång i veckan, berättar Töres Theorell. Mätningar före och efter projektets genomförande visade då att kulturaktiviteterna kan ha en gynnsam inverkan på deltagarnas psykiska hälsa.
- Många av deltagarna tyckte att det var jättekul. Samtidigt uppstod en del avundsjuka bland de kollegor som inte deltog i kulturaktiviteterna. Det är med andra ord viktigt att se till att alla som vill får möjlighet att delta, säger Töres Theorell.
Olika preferenser
Kultur är således bra för hälsan - men frågan är om effekten är långvarig eller bara tillfällig.
- Ja, det är ju det man vill veta. Vi har bland annat gjort en studie med personer som lider av psykosomatiska tarmbesvär. De som ville fick sjunga i kör, övriga fick ägna sig åt olika gruppaktiviteter. Den studien visade att en del av effekterna av kultur var bestående, säger Theorell.
De positiva effekterna blir naturligtvis mer bestående om man ägnar sig åt kultur regelbundet. Han rekommenderar därför att arbetsgivare skapar möjligheter till återkommande kulturaktiviteter.
- Jag tror absolut att det kan vara bra. Men man måste tänka igenom hur man ska göra det. Det är viktigt att göra så att alla kan få del av aktiviteterna och få någonting att prata om med kollegorna, säger professorn, och fortsätter:
- Folk har olika preferenser, och det vore idiotiskt att exempelvis tvinga någon att sjunga i kör om han eller hon inte vill det. Det viktiga är att man får en kulturupplevelse tillsammans med andra på jobbet. Då kan oväntade saker hända, inte bara med den psykiska hälsan utan också med kreativiteten, förklarar Theorell, som själv gärna tar kulturen till hjälp när han behöver stressa ner.
- Jag sysslar mycket med musik. Jag sjunger och spelar fiol varje dag, och lyssnar också väldigt mycket på musik. Det bidrar till att jag känner mig i balans, säger Töres Theorell.
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Hälsa
- HR