Följa sin passion - eller lyssna på arbetsmarknaden?

God karriärrådgivning viktigt när unga väljer jobb.

HR | Karriär | ARTIKEL | APRIL 2013

Unga människors yrkesdrömmar matchar inte marknadens behov av arbetskraft. Det fastslår den brittiska organisationen EET i en ny rapport baserad på en enkätundersökning bland tonåringar. Undersökningen aktualiserar en fråga som togs upp av Harvard Business Review förra året; får dagens unga verkligen rätt karriärrådgivning?

Att som ung människa välja yrke och karriärinriktning är inte alltid det lättaste. Ska man satsa på jobbet som man alltid har drömt om - eller välja ett yrke där marknaden verkligen törstar efter arbetskraft? Det är det eviga dilemmat när de unga står inför sina utbildnings- och karriärval.

En ny undersökning från den brittiska organisationen Education and Employers Taskforce, EET, visar att unga människors yrkesplaner inte matchar arbetsmarknadens behov, skriver tidningen People Management.

Idrottare och skådisar

EET:s rapport innehåller resultaten från en enkätundersökning som genomförts bland 11 000 ungdomar i åldern 13-16 år. Slutsatsen av undersökningen blev att dagens unga inte förstår hur efterfrågan på arbetsmarknaden ser ut, och att de därmed riskerar att välja yrken och branscher där jobbmöjligheterna är begränsade. Detta kan leda till att övergången från skola till yrkesliv blir väldigt svår för ungdomarna, enligt EET:s experter.

Över en tredjedel (36.3 procent) av respondenterna i undersökningen var samlade under tio populära yrkesval: lärare, advokat, revisor, skådespelare, polis, IT-konsult, läkare, idrottsman, militär och psykolog. Hälften av enkätsvararna valde någon av de tre populäraste yrkessektorerna bland totalt 25 sektorer. 

Rapportförfattarna menar att detta innebär att arbetsgivare inom vissa branscher kommer att kunna välja och vraka bland mängder av jobbsökande, medan andra branscher får det väldigt svårt att hitta kandidater med rätt kvalifikationer.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Dagens unga har också en ganska dålig bild av hur lönesituationen ser ut inom olika yrken, skriver rapportförfattarna. Sju av de tio minst populära yrkena - däribland HR-jobb - är bättre betalda än genomsnittlönen i Storbritanien, där undersökningen genomfördes.

Följa sin passion?

Man kan naturligtvis ifrågasätta hur alarmerande EET:s rapport egentligen är. Enkätdeltagarna är väldigt unga, 13-16 år - en ålder då det är normalt att vilja bli fotbollsspelare eller skådespelare snarare än HR-assistent eller låssmed. Ändå pekar rapporten på någonting väldigt viktigt, nämligen behovet av bra karriärrådgivning.

Just karriärrådgivningen och dess inriktning har varit uppe för diskussion ett flertal gånger de senaste åren. Hösten 2012 publicerade skribenten Cal Newport ett blogginlägg på tidningen Harvard Business Reviews hemsida. Under rubriken "Solving Gen Y's Passion Problem" skrev Newport ett uppmärksammat debattinlägg om den karriärrådgivning som han och alla andra inom Generation Y har vuxit upp med. Med Generation Y avses personer födda någon gång mellan tidigt 80-tal och tidigt 2000-tal.

Newports förslag är radikalt; parollen "Follow Your Passion" (följ din passion) bör slopas ur all karriärrådgivning, menar han.

Generation Y:s introduktion på arbetsmarknaden har hittills inte gått särskilt bra, skriver Newport. En tredjedel av av USA:s 25-34-åringar bor hos sina föräldrar och "har det för bekvämt hemma framför Facebook för att gå ut och söka jobb", som en amerikansk tidning skrev. Generation Y anklagas ofta för att vara bortskämda, och har beskrivits som "The Worst Generation" och "Generation Why Bother".

Cal Newport har dock en annan förklaring till Generation Y och deras misslyckanden på arbetsmarknaden; de har helt enkelt blivit dåligt informerade.

Trendig paroll

Newport har använt sig av Google's N-Gram Viewer för att ta reda på hur flitigt orden "Follow Your Passion" har använts i engelska texter över tid. Resultatet visar att uttrycket började öka rejält i popularitet under 90-talet, för att sedan nå skyhöga nivåer under 2000-talet - alltså de två decennier då Generation Y gick i skolan.

Problemet med detta, menar Cal Newport, är att "följ din passion" har visat sig vara ett överraskande dåligt råd. Förklaringen är enkel; om man ska följa sin passion så ska man alltså först identifiera passionen och därefter hitta ett jobb som matchar. På så vis bygger man upp en förväntan om att hitta ett jobb som man älskar från första dagen. Och det är just detta som skapar så stor skada.

Skapar illusion

Newport har själv skrivit en bok om karriärrådgivning. Han har studerat många människor som älskar sitt jobb, och konstaterar att deras passion i de flesta fall utvecklades långsamt längs en oftast oväntad karriärväg. Det är svårt att älska sitt jobb innan man blir riktigt bra på det, och sådant kan ta lång tid.

Fantastiska karriärer känns sällan så fantastiska i början, och parollen "Follow Your Passion" skapar illusionen att det finns ett "perfekt jobb" som väntar på var och en av oss. Inte så konstigt då om Generation Y ständigt blir besvikna när de ger sig ut på arbetsmarknaden.

Cal Newport föreslår därför att karriärrådgivare och andra som påverkar ungas yrkes- och karriärval helt enkelt skrotar parollen "Follow Your Passion". Dagens unga behöver inte slogans när de väljer yrke. De behöver konkret, forskningsbaserad information om vad som verkligen får folk att älska sitt jobb, skriver Cal Newport.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR
  • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR
  • Karriär

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill