Rörelse för ett långsiktigt arbetsliv

Anna Hansson inleder hösten med en artikelserie som hjälper dig att komma igång – och hålla i längden.

Hälsa | ARTIKEL | SEP 2013

Har du ”gamposition” vid datorn? Har du ofta en obekväm känsla i rygg och nacke? Vill du göra något åt det? Det är enklare än du tror. Du kan nämligen få många fördelar genom att jobba med hållning och bålstabilitet. I en artikelserie kommer vi berätta hur du kan göra och vilka fördelar det medför att jobba med rörlighet och styrka. Du kommer också få exempel på övningar som du kan börja göra direkt.

Om man ska göra något som bidrar till att få in nya rutiner efter den här härliga sommaren, så är min rekommendation att starta med bålen. Många fortsätter att träna utomhus så länge det går – springa, promenera och röra sig ute i naturen. Och det är ju alldeles fantastiskt. Ett tips är att också försöka lägga in en eller två bålstabilitetsövningar eller mjuk Pilates för så stärka din kropp vid stillasittande. Det är lätt att falla in i statisk ”gamposition” vid skrivbordet och vi får inte in så mycket vardagsrörelse på jobbet idag. 

Här kommer några av fördelarna kring varför du ska jobba med bålstabiliteten för att orka ha ett långsiktigt arbetsliv.

Bålstabilitet ökar kroppskontrollen, balansen, prestandan och minskar risken för bl.a. diskbråck och ryggproblem. Du får en god balans mellan styrkan i magens muskulatur, ryggmusklerna och även rörlighet i höftleden. Den är ett måste i de alla flesta  styrkeövningar som kräver balans t.ex knäböj, marklyft eller andra stående övningar. Även sittande övningar utan stöd för ryggen kräver god bålstabilitet. 

Jag rekommenderar att du börjar redan idag! 

Hållning:

En bra bålstabilitet är viktigt även om man inte idrottar. En atletisk hållning är inte bara estetiskt tilltalande, utan avlastar leder, ökar rörelseförmågan, förbättrar kroppskontrollen och skapar bättre förutsättningar för att må bra. En sämre hållning skapar sämre kroppskontroll, svagare muskler, stelare muskler och skapar snedbelastning i till exempel nacke, ryggkototor och höftled.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Tyvärr bottnar många människors ryggsmärtor i just dålig kroppshållning. Många har ont i ryggen och orsaken är en förslappad magmuskulatur och stelheter i lederna. Även personer som är stela i höfter och skuldror har svaga bålstabiliserande muskler.

Hur kan vi undvika detta?

En atletisk hållning kräver isometrisk (statisk) uthållig styrka i rygg, inre magmuskler, skuldror och nacke, men också rörlighet i höfter, axlar och skuldror.

Man kan dela upp atletisk hållning i benhållning, höfthållning, rygghållning, axelhållning och nackhållning. En person kan till exempel ha bra ben- och höfthållning, men dålig rygg-, axel- och nackhållning eller tvärtom. Det gäller alltså att eftersträva en bra hållning i alla leder.

Rekommenderad träning är Pilates, Core, Fysisk Yoga, Crossfit, rehabträning, styrketräning och dans.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill