Räkna livet i antal andetag…
Yogaskola – tema andning med Anna Hansson och Marian Papp: ”En bra investerad tid är att andas rätt vid upprepade tillfällen under dagen - och att verkligen våga göra det”.
Räkna livet i antal andetag
Sedan många år så har jag blivit inspirerad av en god vän och kollega som heter Marian Papp. Idag forskar hon om yoga vid Karolinska Institutet och jag har länge velat skriva en interjvuartikel med henne. Äntligen blev det på riktigt. Jag själv, som vd, har som många andra kort om tid. Jag använder mig av små yogaövningar på jobbet eller på resan. Man smygyogar helt enkelt på kontoret eller på tåget. Ingen ser att man sträcker ut sig på stolen och får igång cirkulationen i smyg. Man får ny energi. Eller så sätter man sig bara och slappnar av och tänker på att djupandas.
Man tar helt enkelt några yogaövningar och lägger in på kontorsstolen eller på väg till skrivaren eller på toaletten. Att sitta och slappna av på toaletten är jättebra, fokus på andningen i några minuter och känna att man kopplar av. Eller varför inte använda en parkbänk och få lite dagsljus på köpet?
Det handlar bara om att göra det. Enligt yogisk filosofi räknar man livet i antalet andetag.
En bra investerad tid är att andas rätt vid upprepade tillfällen under dagen och att verkligen våga göra det. Miljön påverkar oss. Vi sitter i öppna landskap, alla har koll på alla, ingen vill sticka ut. Åker du till Indien så är det inget konstigt med yoga, eller Kina där man utövar Qigong. Jag var i Honkong över jul och där stod alla i parken och gjorde morgongymnastiken tillsammans: studenter, tjänstemän och barn som umgicks och fokuserade och sen gick man till jobbet till sina olika positioner. Folkhälsoministeriet satsar på det här och det är en god investering. Kan bli lite kallt i Sverige dock…
Om alla på kontoret gjorde det och tillsammans skapade en ny vana vore det nog enklare. Ståmöten med andningspauser och lite rörelse i fem minuter varje dag, så man slipper känna sig som en Yogi. En sån som sitter med korsade ben i pyjamas och sjunger ”Ooooommmm”…
Nej, det ska vara enkelt och här kommer ett första tips från Marian Papp att börja med.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Andningen
När vi blir stressade andas vi snabbt och ytligt. Andetagen når inte hela vägen ner i lungvävnaden och vi får en sämre syresättning (det beror på att vi har fler blodkärl i den nedre delen av lungorna). Genom att förändra vår andning kan vi snabbt må mycket bättre och få mer energi och kraft.
Det handlar om långa, djupa andetag genom näsan som dämpar det sympatiska nervsystemet och samtidigt aktiveras det parasympatiska nervsystemet. Djupandningen är ett bra och enkelt sätt att påverka dessa reaktioner.
Hur ska man då göra till vardags, ska vi gå omkring och djupandas hela tiden? Nej, det är inte realistiskt, men det är ett bra och enkelt verktyg att ta till när vi blir stressade och behöver lugna ner oss.
Som med alla tekniker måste man dock träna lite för att de ska fungera på ett bra sätt. Fem minuter per dag räcker, var som helst! På bussen, när du promenerar, sitter i bilen eller i sängen när du vaknar eller somnar.
Hur gör man?
Andningspromenera/Breath walk
Försök få lika lång in- och utandning när du promenerar till exempel fyra steg på inandning och fyra steg på utandning. Mycket effektivt och du kan utföra det varje gång du går.
Andas med vänster näsborre
Det finns vissa belägg för att andning genom vänster näsborre sänker puls och blodtryck. Näsandning generellt gör också att du automatiskt får en långsamma andning.
Testa vilken näsborre som är öppen genom att hålla handryggen under näsan och känn efter.
Händerna i midjan (aktiverar diafragmaandningen som är lugnande). Pressa in händerna i midjan och känn hur du får en mer ”lateral andning”. Du försöker göra midjan bredare
Läs mer om Marian Papp på hennes webbsida.
Följ vår serie, nästa artikel handlar om uppiggande yogaövningar som du kan göra när du behöver bli mindre trött. Lite senare i vår kommer vi skriva om lugnande övningar som är bra för din återhämtning efter hektiska arbetsperioder och när du är stressad.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Hälsa