En oväntad förebild

Anneli Godman: "Försäkringskassan har beslutat att skapa en aktivitetsbaserad arbetsplats där medarbetarna väljer plats utifrån det arbete som ska göras för stunden".

Hälsa | ARTIKEL | MAJ 2013

Jag ska villigt erkänna att Försäkringskassan inte precis varit en organisation som jag skulle kunna tänka mig att hålla som förebild. Jag har personlig erfarenhet av en tungrodd och i mitt tycke ganska omänsklig instans. Det är historia insåg jag när jag till min stora förvåning och överraskning för ett tag sedan läste i Holone att Försäkringskassan ”goes brainy”. Jag blev så otroligt glad att en så stor och betydelsefull instans, som har stor inverkan i många människors liv, nu blir en fantastisk förebild när de vågar satsa på nya arbetssätt för att skapa ett sunt arbetsklimat och vill gå från att se sina kunder som ärenden till att se dem som människor. 

Vad innebär det då att Försäkringskassan ”goes brainy”? Jo, att de satsar på att människor ska kunna må bra, både psykiskt och fysiskt, för att prestera bra. En viktig faktor i detta är att de kommer att inreda sitt nya kontor vid Telefonplan efter ”The Healthy Mind Platter”. En mental tallriksmodell som är skapad av professor Daniel Siegel och dr David Rock och som ger oss en översikt över vad hjärnan behöver för att hålla sig vital. Modellen innehåller 7 delar som vi bör förse hjärnan med dagligen:

  1. Fokustid (arbete utan störningsmoment)
  2. Relationstid (samvaro och samverkan med andra)
  3. Motionstid (rörelse)
  4. Lektid (lekfulla arbetssätt, humor, glädje)
  5. Sovtid (i huvudsak nattsömnen, kan kompletteras med tupplurer)
  6. Intid (stillhet, reflektion, kontemplation)
  7. Avkopplingstid (att gå ner i varv, ”inte göra något särskilt”)

Försäkringskassan hade redan beslutat att skapa en aktivitetsbaserad arbetsplats där medarbetarna väljer plats utifrån det arbete som ska göras för stunden.

Det visade sig ge ovanligt bra förutsättningar för att utforma det nya kontoret utifrån hjärnans behov. Den som ska fokusera på att skriva en rapport sätter sig med sin dator i ett rum avsett för fokuserat skrivande. Där är mobilerna avstängda och det sker inga samtal.

Ska man istället läsa en rapport går man till rummet för tyst fokustid där inte ens tangentbordsknattret förekommer. Efter någon eller några timmar av fokustid, kanske med korta bensträckar- och andningspauser, kan man ladda om batterierna med motion, avkoppling eller stillhet, allt efter behov för stunden. Är behovet istället att samverka för att lösa problem kan man med fördel ta plats vid de cafébord som kommer att finnas på olika platser inom det nya kontoret, som tas i bruk i januari 2014. 

Jag tog kontakt med Pia L Stider, som är HR-strateg på FK och som deltagit i projektet. Jag var väldigt nyfiken på hur hon hade fått med sig ledningen och fått mandat att skapa förändring i en så viktig riktning.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Jag var beredd att höra att hon fått kämpa hårt för sin sak. Men så var inte fallet. Uppdraget att skapa en aktivitetsbaserad arbetsplats fanns och att väva ihop det med The Healthy Mind Platter var ganska enkelt, låter det som. Det finns en öppenhet hos ledningen och en stor insikt om att medarbetare som förväntas tänka och prestera bra först och främst behöver må bra. 

Ljuv musik i mina öron! Och ännu bättre blir det när Pia klargör att de vill arbeta med den sociala stress som vi ständigt utsätts för och berättar att det finns en vilja att få med kunskap kring SCARF-modellen i ledarskapsutbildningar (se tidigare artiklar om ASSAR alt. SCARF) inom FK. En viktig del för att lära sig förstå hur vi påverkar varandra och hur vi kan lära oss att hantera det som sätts igång i hjärnan och hela vårt system när vi utsätts för olika typer av sociala hot.

Allt det här låter fantastiskt. Men vi får inte glömma att vi människor lätt uppfattar nytt som hotfullt och stressande.  Alla tycker inte att det nya är fantastiskt.

När jag var på FK och besökte Pia såg jag kommentarer som skrivits på ett allmänt ”klotterplank” som är uppsatt just i syfte att ge alla möjlighet att komma till tals. Jag såg både glada tillrop och oroliga frågeställningar.

På min fråga till Pia hur medarbetarna tagit emot det nya blir också svaret att det är väldigt blandat. Det finns en hel del frågetecken att räta ut och kunskap att sprida. Projektet arbetar därför kontinuerligt med information och kommunikation i olika former. Bland annat planeras en intern mässa i maj där medarbetare och chefer ska få möjlighet att lära sig mer om det nya. En annan aktivitet är att Kommunikationsstaben redan nu prövar att arbeta på det nya sättet och kommer att blogga om sina erfarenheter. 

Jag undrar också hur diskussionerna gått kring att säkerställa att det blir en rörlighet bland medarbetarna så att man inte fastnar på en plats. Till hösten kommer alla som ska flytta att gå en utbildning/workshop där man diskuterar förhållningssätt och sätter upp sina egna spelregler. Under hela året hålls dessutom chefsmöten. Cheferna är nyckelpersoner i förändringen och har en uttalad förväntan på sig att agera som förebilder. 

Slutligen undrar jag nyfiket om Pia har några tips till HR-kollegor och chefer som vill få gehör för liknande tänk på sina respektive arbetsplatser.

- Dels tycker jag att alla argumenten finns att hämta i såväl forskning som erfarenhet. Dessutom kostar det inte mer, utan det ”enda” som behövs är att tänka på ett annat sätt. Men om man inte tycker det är tillräckligt, finns alltid den arbetskraftsbrist som lurar alldeles runt hörnet, vilket kommer att tvinga fram avsevärt bättre medarbetarerbjudanden - människor kommer att vara den nya bristvaran. För min egen del räcker det gott att det gör arbetet så mycket roligare! 

Underbart! säger jag. Här har vi en verklig förebild för andra myndigheter, organisationer och företag att ta efter. Det ligger helt rätt i tiden och stämmer så väl med mina tankar kring att jobba med istället för mot hjärnan. Det är ett arbetssätt för dem som förstår vikten av att tjäna mer än pengar.

Anneli Godman.

Anneli Godman

Vår expert på hjärna, stress och prestation

  • Följ skribent

Anneli Godman utbildar i och skriver om Mental Ergonomi i onlinekurser, artiklar och böcker. 
Mental Ergonomi går ut på att skapa en hållbar vardag där vi samverka respektfullt och skapar förutsättningar för att prestera på en nivå vi mår bra av. I Annelis onlinekurser ges tillfälle att, i små steg, öva på att skapa en mer mentalt hållbar vardag. Kurserna bygger på kunskap grundad i erfarenhet och vetenskap.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Anneli Godman.

Anneli Godman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill